Endüstriyel uygulama alanlarında yoğun bir şekilde kullanılmakta olan Bosch Servo motor sistemleri belirli nedenlerle arızalanabilir. Çünkü herhangi bir elektrikli cihaz gibi farklı durumlardan etkilenebilir. Arıza ve tamir ihtiyaçlarının gerekli olması da beraberinde bilgiyi, deneyimi ve ekipman ihtiyacını gerektirir. BOSCH servo motor modelleri için tam bir performans beklentisinde arızaların bilinmesi ve neden olan durumlara karşı dikkatli olunması gerekir.
Bosch servo motor, endüstriyel servo motor çeşitleri içerisinde yer alır. Motorların arızalanmalarının nedenleri arasında elektriksel arızalar bulunur. Elektriksel olarak yaşanan arızalar güç kaynağından kaynaklı sorunlar, devre kartlarında yaşanan hatalar ve kablo kesintileri ile ilişkilendirilir. Bundan ötürü elektriksel nedenlere bağlı olarak servo motor tamiri ihtiyacı ortaya çıkabilir. Aynı şekilde mekanik arızalar da yaşanan sorunlar arasındadır. Rulman içerisindeki hasarlar, dişlideki problemler servo motor performans değerlerinin düşmesine yol açar. Servo motor performans optimizasyonu için ideal bir sonuç almak istendiği zaman ise çok daha profesyonel olacak şekilde hareket edilmelidir.
Servo motor arızalarında aşırı ısınma hali, aşırı yüklenme durumları gibi birçok sebep bulunur. Bunlara ek olarak çeşitli termal faktörler de servo motor arızalarına neden olabilir. Arıza çeşitleri bunlarla sınırlı kalmadığı gibi sürücü kartı hataları, yazılımdan kaynaklı olan hatalar yaşanabilir. Bu tarz durumlarda hasarın tespit edilmesinin ardından arıza giderme işlemleri başlatılmalıdır. İşlemlerin sonucunda da servo motorun eski performansını kazanması sağlanabilir.
Bosch Servo Motor Modellerinin Özellikleri
Yüksek performans servo motor, herhangi bir mekanizmanın çalışmasında kuvvet uygulama amacıyla kullanılır. Dönme ya da öteleme motoru olarak da tanımlanması mümkündür. Servo motor hız, açısal olarak konum gibi noktalarda da kontrol sağlayabilir. Hassas kontrol sistemleri bulunan servo motorlar için bazı özelliklerin var olduğunu söylemek mümkündür. Detaylandırmak gerekirse de servo motorların döndürme momentleri yüksektir. Hareketler sık aralıklarla yapılır. Bunun yanında dur ve kalk sayıları fazladır. Bu sayıların fazla olması ise motor için önemli bir yapıya sahip değildir. Sistemin olumsuz yönde etkilenmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Kalkış momentleri ise küçük olur. Komutların hızlı şekilde algılanması sağlanırken yine hızlı şekilde uygulama yapılır.
Servo motor özellikleri sayesinde geniş bir kullanım alanıyla karşımıza çıkar. Bunları genel olarak incelediğiniz zaman ise servo motor çeşitleri, hız ve konum ile ilgili olan kontrolleri en doğru şekilde yapmanıza yardımcı olur. Farklı yapılara sahip olmaları, içerisinde bulunan özellikler nedeniyle kullanım alanının geniş olduğu anlaşılır. Çeşitli endüstriler içerisinde yüzlerce farklı uygulamada kullanıldığı bilinir. Bunlara ek olarak ev elektroniğinde, oyuncaklarda olduğu gibi daha yaygın şekilde kullanıldığı de söylenebilir.
Bosch servo motor, üstün özelliklere sahip olduğu zaman çeşitli endüstri alanlarında AC motorların yerine de kullanılır. Servo motorlar detaylı olarak incelendiği zaman kullanım alanlarının da bir hayli geniş olduğu anlaşılır. İlerleme hareketleri, pozisyon belirlemeleri, tıbbi cihazların kullanılması gibi birçok noktada etkisinin olduğu bilinir. Servo motor bakımı ise kolay bir yapıya sahip olmasından ötürü planlamaya uygun olarak yapılmalıdır.
Bosch Servo Motor Bakımı ve Tamiri
Çeşitli nedenlere bağlı olarak servo motorlar için tamir ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bosch servo motor bakımının, belirlenen planlamaya uygun olacak şekilde yapılması ise, gelecekteki hasarların önüne geçmeye yardımcı olur. Dört ayrı bileşene sahip olan servo motor entegrasyonu farklı nedenlerle bozulabilir. Var olan sorunun en hızlı şekilde belirlenmesi ve ortadan kaldırılması için de hasar tespiti yapılması gerekir. Planlamalara ve üretici önerilerine göre yapılan kontroller sırasında gelecek hasarlar da engellenebilir. Sorunun anlaşılması, gerekli adımların atılması ise çözümler açısından ilk aşamadır.
Servo motor tamirinin uygulama aşamalarında öncelikli olarak fiziksel ve görsel kontroller yapılır. Bu şekilde ilk teşhis işlemleri uygulanmalıdır. Motorun gövde kısmında herhangi bir kırılma ya da çatlama durumunun olup olmadığı incelenir. Bununla beraber bağlantı soketinde, pinlerde bir hasar olup olmadığı da incelenir. Servo motor gerekli dinamik testlerden geçirildiğinde de var olan kayıplar belirlenir. Elektrik testleri de servo motor sorunlarının belirlenmesinde öne çıkar. Bu işlemler sonucunda güç kaybının olup olmadığı da anlaşılır. Tüm testlerin ardından servo motor açılır. İç muayene işlemleri ile net bir durum tespiti yapılır. Bu süreçten motorun başka bir bölümünde olan sorunun anlaşılması için de değerlendirmelere yer verilir.
İlgili tamir işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte servo motor toplama için hazırlanır. Gövde toplama uygulamalarının ardından elektriksel testlerle çalışabilirlik de kontrol edilir. Sorunun halen devam edip etmediği anlaşılır. Servo motor içerisinde yer alan sinyaller çalışma için uygunluk gösterdiğinde tamir işlemleri olumlu olacak şekilde sonuçlanır. Son aşamada servo motorun dış bakımı, boyaması ve temizlikle ilgili bakım uygulamaları yapılır.
Bosch Servo Motor Performansının Korunması için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Farklı alanlarda kullanılmakta olan servo motorlar için performans oranlarının korunmasında bazı detaylara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikli olarak servo motor satın alma işlemlerinde, kullanacağınız alana, yapılması gereken görevlere uygun bir model seçtiğinizden emin olmalısınız. Bosch servo motor modellerini inceleyerek bu konuda bir karara varabilirsiniz. Model seçiminin ardından da servo motorun bakımlarını, planlamaya uygun olacak şekilde, aksatmadan yaptırmalısınız. Bu sayede servo motor performansının korunması ve kullanım ömrünün daha uzun olması sağlanabilir.