Spindle motorlar bir makinenin verimliliğini arttıran son teknolojik cihazlardan biridir. Oldukça yüksek elektrik mil gücü ve yüksek devirde çalışan bu motorlar küçük hacimde büyük performans gösterirler. Ancak çeşitli durumlarda bakım onarım ve tamirat işlemleri gerekmektedir. Piyasa en sık kullanımı tercih edilen CMS spindle da bu motorlardan biridir. Bu yazımızda CMS spindle bakım, arızalar konularının yanı sıra “CMS Spindle nasıl tamir edilir, teknik destek nasıl alınır, yedek parça alırken dikkat edilmesi gereken nedir?” gibi soruları araştırdık. Gelin, bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.
CMS Spindle Sorunları
CMS spindle sorunları genel olarak; kullanıcı, yağın eksilmesi, ortam, yanlış bakım onarım, yanlış konumlandırma, cihaza düzenli bakım yaptırmama, ortamın nemi ve tozunun fazla olması, aşırı yüklenme vb. durumlarda ortaya çıkmaktadır. Problemlerin kaynakları bilindiğinde tecrübeli bir teknisyen tarafından sorun daha kolay ve hızlı tespit edilebilecektir. Aynı zamanda cihaz sahibi bu sayede sorunun kaynağını mümkünse ortadan kaldırarak CMS spindle arızaları açısından cihazını koruma altına alabilir.
CMS Spindle Nasıl Tamir Edilir?
“CMS spindle nasıl tamir edilir?” sorusunun yanıtı sorunun kaynağında veya sorunlu parçada saklıdır. İşlem prosedürü genel olarak her tamiratta aynı sıralama ile ilerlese de her motorun problemi de çözümü de kendine özgü bir süreç olarak şekillenir. Örnek olarak bir cihaz olması gerekenden çok nemli bir ortamda çalıştırıldığında neme bağlı parçalardan birinde aşınma meydana gelebilir ve parçanın değiştirilmesi ile sorun çözülebilir. Bir başka spindle tamirinde ise bir bölgede pislik birikmiş ve cihazın parçalarının hareketini engelliyor olabilir. Bu durumda da pisliği temizlemek sorunu çözüme ulaştıracaktır.
Genel olarak spindle onarım süreci ise şu şekilde ilerler:
- Öncelikle teknisyen motor arızasının hangi bölgede bulunduğunu bulmaya çalışır. Bunun için fiziki muayene ile başlanır ve motorun parçaları dikkatli şekilde sökülür. Bu aşamada mutlaka deneyimli bir uzmanın parçaları sökmesi gerekir aksi halde hassas noktalar zarar görebilir.
- Fiziki muayene esnasında kırık, çatlak, millerde bollaşma, sargıların gevşekliği, deforme olmuş bir parçanın olup olmadığına bakılır. Markanın çok iyi bilinmesi ve parçaların çok iyi tanınması bu aşamada çok önemlidir. Parçaları iyi tanıyan bir göz olmaması gereken durumları anında fark edecektir.
- Arızalı olan kısımlar tespit edilerek mümkünse onarılır, mümkün değilse parça değişimi gerekmektedir. Parça değişimi esnasında mutlaka orijinal yedek parça kullanılması lazımdır. Orijinal tercih edilmeyen yedek parçalar her ne kadar ekonomik gibi görünseler de ne yazık ki kısa süre içerisinde yeniden problem yaşanmasına neden olabileceği için uzun vadede daha pahalı ve vakit kaybına yol açan çözümlerdir. Bu nedenle kesinlikle CMS spindle yedek parça seçiminizi orijinal markadan yana yapmalısınız.
- Kirlilik kaynaklı yeni bir problemin doğmaması adına CMS spindle bakım aşamasına geçilirken her bir parça tertemiz hale getirilir ve boyası çıkmış olan yerler orijinal boya ile tazelenir.
- Spindle onarımı işleminin bir sonraki adımı olan kontrol aşamasına geçildiğinde önce tüm motor parçaları birleştirilir. Dikkatle ele alınması gereken birleştirme işleminden sonra parçaların kontrolleri yapılır. Kontroller teknolojik cihazlar kullanılarak gerçekleştirildiği için en doğru sonuç elde edilmiş olur.
- Kontrollerden sonra hiçbir sorun tespit edilmiyorsa ve cihaz performansı tertemiz bir motor haline gelmişse CMS spindle sahibine teslim etmeye hazır hale gelmiş demektir.
- Arızalı kısımlar onarıldıktan sonra motorun tüm parçaları yeniden birleştirilerek kontrollü şekilde montaj yapılır ve balans alınır.
- Bütün işlemler sonlandırıldıktan sonra motor tüm gerekli testlerden geçirilir ve yapılan her bir işlem teker teker detaylı bir şekilde kayıt altına alınır.
CMS spindle revizyonu için ele alınacak işlemler de yukarıda anlatılanlarla benzer bir prosedüre sahiptir. Aralarındaki tek fark revizyonda motorun sıfır ayarına ulaşması için gereken büyük işlemlerin teker teker ele alınmasıdır. Ancak tamiratta problemi çözme odaklı bir süreçten söz edilir. Revize edilen motorların ömrünün ciddi anlamda uzadığını, uzun vadede yeni bir motor satın almaya göre çok daha ekonomik bir çözüm olduğunu da bilmenizi isteriz.
CMS Spindle Teknik Destek
CMS spindle teknik destek almak isteyen bireylere tercihlerini daima Spindle tamir uzmanları olan kişilerin bünyesinde görev yaptığı kurumsal firmalardan yana yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sayede cihazınız için yapılan işlemler daha kalıcı, profesyonel ve güvenilir olacaktır. Ayrıca sonuç daha uzun vadeli olacaktır.
Profesyonel kişiler belli başlı markaların cihazlarını çok iyi tanırlar. Bunların kronik arızalarını, arızalarda hangi sesleri çıkardıklarını, vibrasyon vs. belirtiler olduğunda hangi parçanın arızasından ilgili durumun geliştiğini çok iyi bildikleri gibi sorunun çözümünü de hızlı ve etkili şekilde hallederler. Bu nedenle üzerine basa basa tüm motor sahiplerine kendi motor markalarını bilen servislere gitmeleri gerektiklerini daima söylüyoruz.
CMS Spindle Bakım Maliyeti
Bir motor tamiratı oldukça komplike bir işlem olup her cihaz için birbirinden farklı bir yol izlenmesi gerekebilir. Bu nedenle teknisyenlere motorda yaşadığınız problemi söyleyerek bunun olası nedenlerine göre olası maliyet hesaplamalarını öğrenebilirsiniz. Ancak CMS spindle bakım maliyeti için kesin bütçe planı yapmak isteyen cihaz sahipleri ne yazık ki önce motorlarını fiziki muayeneden geçirmek zorundadır.
Muayene esnasında tüm sorunlu noktalar tespit edilir, bunların onarımı denenebilir, orijinal yedek parça alınması gerekebilir ve son olarak üzerine işçilik maliyeti de eklendiğinde toplam maliyet ortaya süreç boyunca çıkacaktır. Sürecin başında tahmini fiyat teklifi talep edip bunun biraz daha üzerinde olacak şekilde hazırlığınızı yapabilirsiniz.