Skip to content Skip to footer

CNC Motor Türleri Nelerdir? Nasıl Seçilir?

İçerisinde yer alan mıknatıslar ve bakır teli sarımı ile hareket sağlayan sistemler, step motorlar olarak tanımlanıyor. Genel yapısı incelendiği zaman rotor, rulmanlar ve stator olarak incelenebiliyor. CNC motor içerisinde bulunan rulmanlar, rotora bağlı olarak şaftın yataklanmasını sağlıyor. Bu da dönme hareketinin rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Statorlar içerisinde de birden fazla kutup sayısı bulunuyor. Stator içerisindeki kutup sayısı da CNC motoru yapısına göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak bakıldığı zaman bu sayı sekiz olarak gözlemleniyor. Diğer yandan CNC motorları birden fazla seçenekler beraber karşınıza çıkıyor. Bunlar, farklı özelliklere sahip olmalarının yanı sıra farklı alanlarda kullanılabiliyorlar. 

Yapılarına göre CNC motor türleri incelendiği zaman üç farklı seçeneğin var olduğunu söylenebilir. Bunları sıralamak gerekirse de sabit mıknatıslı CNC servo motor, hibrit motor ve değişken relüktans motorlar karşınıza çıkar. Motorların özelliklerinden detaylı olacak şekilde söz etmek de mümkündür. CNC motor seçimi yaparken de bu özelliklere dikkat edilmelidir. 

  • Sabit mıknatıslı servo motorlar içerisinde sabit mıknatıslar bulunmaz. Bu mıknatıslar ise aslında manyetik akımının artması amacıyla kullanılıyor. Aynı zamanda tork arttırma konusunda da etkilerinin olduğu söylenebilir. Bu yüzden de değişken relüktanslı step motorlarla kıyaslandıklarında daha yüksek troklar ile çalıştıkları anlaşılır. 
  • Değişken relüktans servo motorların en basit motor türü olduğu biliniyor. Mıknatıslanabilen malzemelerden yapılmış rotorlara sahiptir. Aynı zamanda sabit mıknatıslı motorlarla kıyaslandığı zaman çok daha hızlı olduklarını söylemek mümkündür. 
  • Hibrit servo motorlarda değişken relüktanslı ve step motorların birleşimi gözlemlenir. Kullanım özellikleri incelendiği zaman sabit mıknatıslı servo motorlara kıyasla çok daha iyi bir seviyeye sahip olduğu anlaşılır. Yani performans açısından daha iyi bir seviyededir.
cnc motor türleri

Servo Motorların Özellikleri Nelerdir?

CNC router servo motor gibi pek çok türü bulunan motorların kontrol işlemleri belirli aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca servo motorlardaki kontroller, kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Kontrol devresine gerek kalmadan, robot çalışmalarında sık sık kullanılması söz konusudur. Küçük boyutlarda olan motor kullanım ihtiyaçlarında da bu tarz robotlarda öne çıkmaktadır. Bunlara ek olarak küçük güç ihtiyaçlarının yanında çok büyük güç ihtiyaçlarına da cevap verdiği anlaşılmaktadır. 

Küçük yapıda olan servo motorlar, kullanım alanlarına uyum sağlayacak şekilde de tasarlanabilmektedir. Farklı fiyat aralıklarına sahip olabildikleri gibi kullanım alanları da çeşitlilik göstermektedir. Sanayi alanında kullanılan servo sistemlerinde doğru akım motorları, DC servo motor olarak geçer. Servo motorların kontrolünün sağlanması için ise servo sürücüler kullanılmaktadır. Servo sürücüler, elektronik hareketli denetleyici olarak da isimlendirilmektedir. Servo motorun hareketinin kontrol edilmesi amacıyla kullanılması söz konusudur. Bu süreç içerisinde de hız kontrol, konum kontrolü yapılabilmektedir. 

Servo Motorların Çalışma Prensipleri Nelerdir?

Döndürme hareketi uygulayan cnc spindle motor, manyetik alandan ve içinden geçen akımdan etkilenmektedir. Bu şekilde ortaya çıkan etkileşimle döndürme hareketi oluşmaktadır. Merak edilen çalışma prensibindeyse manyetik alan vektörü ve sarım akım vektörü içerisindeki açı öne çıkmaktadır. Bu açı doksan derece olduğu zaman en yüksek değere çıkıldığı anlaşılmaktadır. Bu noktada fırçaların konumu, her iki dönüş açısında da doksan derecenin olmasını sağlayabilmektedir. Çalışma süreci içerisinde açının sıfır olması da engellenebilmektedir. Bu da rotorun hareketsiz kalmasının engellenebilmesi anlamına gelmektedir.  Servo motorlar kolay bir biçimde kontrol edilebilmektedir. Aynı şekilde kolayca monte edilebilmeleri de mümkündür. Bu da robot projelerine ne denli uygun olduklarını gösterir. Çeşitli avantajlı özelliklerinin bulunması da tercih edildikleri söylenebilmektedir. 

Step Motorların Özellikleri Nelerdir?

Diğer motor türlerine karşın çok daha hassas bir motor olan step motorlar, yapısından kaynaklı olarak akıllı motor şeklinde tanımlanır. Dereceleri 1.2, 1.8 şeklindedir. Aynı zamanda hata payı olmayan işlerde, yüksek hassasiyet gereksinimlerinde tercih edilmeleri mümkündür. Birden fazla alanda kullanılabildiği gibi özellikle mobilya sektörü gibi alanlarda kullanılırlar. Yani çok tozlu çalışma ortamlarında step motorlarla daha iyi bir sonuç elde etme, verimliliği arttırma isteğiniz karşılanabilir. 

Stor motorlar, 200 adımda bir türü tamamlayabilmektedir. Çalışma prensipleri içerisinde bu özelliğe yer verilir. Hatasız bölme özelliği ise 52.000 adıma kadar ulaşabilmektedir. Step motorlar, servo motorlarla kıyaslandıkları zaman daha yavaş çalışmaktadır. Hava soğutma özelliği bulunur ve kodlayıcılardan yardım alarak çalışması sağlanır. Kullanılan komutlarla beraber de üretim hızında artış yaşandığı gözlemlenir. Yine servo motorlar ile kıyaslandığı zaman hata payının daha düşük olduğu anlaşılmaktadır. En önemli avantajlarından biriyse seri üretimde rahatlıkla kullanılabilmesidir. Çünkü bu alanda, yüksek hassasiyet gerekli olmadığında önemli bir rol oynamaktadır. Üretim genişliğinin fazla olmasını sağlayabilmektedir.  Step motorlar adım motorları olarak da tanımlanabilmektedir. Barındırdıkları bazı özelliklerden kaynaklı olarak kullanım alanlarının daraldığı da söylenebilmektedir. Bu özelliklerden söz etmek gerekirse de ağır olmaları, torklarının düşük olması, yüksek akım çekmeleri buna örnek olabilmektedir. 

DC Motorların Özellikleri Nelerdir?

Robotik alanında en çok kullanılan motorlara DC motorlar denilmektedir. DC motorlar içerisinde step motorlarda yer alan bobinler değil de mıknatıslar kullanılmaktadır. Günümüzde piyasada farklı çalışma voltajlarına rastlamak mümkündür. Aynı zamanda farklı rpm değerli de bulunmaktadır. Redüktörlü veyahut redüktörsüz birden fazla çeşidi de karşınıza çıkabilir. DC motor seçenekleri için yapılacak olan hız kontrolleri ise pwm kullanılarak yapılabilmektedir. Robot motoru olarak kullanılan en ideal seçeneklerden biri olarak görüldüğü de bilinmektedir. 

 
Whatsapp'dan ulaş
💬 İletişime geç
Merhaba, Euroservo Tamir Merkezi
Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?