Endüstriyel robotlar genel olarak gözetimsiz işleme organizasyonlarının aktifleştirilmesi amacıyla kullanılır. Özellikle akşam vakitlerinde ve hafta sonlarında, aktif olmadığı zamanları değerlendirir. Bu sayede sahip olduğu kapasiteyi arttırma gibi etkilerinin olduğu bilinen temel bileşenlerdendir. Pek çok durum içerisinde endüstriyel robot entegrasyonu, makinelere yüklenen parçalar ve atölye çalışanlarının görevlerini tamamlayabilmesini sağlar. Endüstriyel robot entegrasyonu ile çerçeve birimlerini ve makineleri birleştirmek mümkündür. Tüm bu çalışmaların da bir bütün içerisinde, sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlar. Dönemimiz içerisinde sürdürülen robot entegrasyon teknolojisi, endüstriyel robotların bazı üretim görevlerini yerine getirmesini sağlar. Bu süreç içerisinde işletmelerin maliyetlerinde büyük oranlarda düşüş yaşanmasını sağlamaktadır. Ek olarak sistemli bir çalışma düzeni içerisinde ürün kalitesinin iyileştirilmesinde de rol oynadığı bilinir. Süreç içerisinde üretim yapısında döngü sürelerinin de kısalmasını sağlar.
Entegrasyon, endüstriyel robot uygulamaları için otomatik üretim görevlerinin tamamlanması için uygulanan program sürecinin bütünüdür. Bir nevi programlama ve birleştirme süreci olarak da tanımlanması mümkündür. Endüstriyel robotik sistemler entegrasyonu robot sistem gereksinimlerinin analiz edilmesini sağlar. Bu sayede gelişen planların ardından üretim tesisinde başarılı sonuçların alınmasını kolaylaştırır.
Endüstriyel robot sistem entegrasyonu, uzman ve yaratıcı bir süreç olarak tanımlanır. İşlemlerin daha pratik olarak tamamlanmasını sağlar. İnsan yaratıcılığı konusunda da önemli bir etkisinin olduğu bilinir. Farklı pek çok açıdan incelendiği zaman endüstriyel otomasyon işlemleri, üreticilerin çalışmalarında üretkenliğinin artmasını sağlayan, başarılı çözümleri bir araya getirir.
Robot Entegrasyonunun Faydaları Nelerdir?
Günümüz standartlarında büyük bir yol kat etmiş olan robot teknolojisi, endüstriyel robotlu otomasyon uygulamalarında da rol oynar. Özellikle seri üretim çalışmalarında büyük bir yol kat etmeyi sağlar. Kalite oranlarının artması, verimliliğin yükselmesi gibi pek çok avantajı da beraberinde getirir. Bundan ötürü son dönemlerde Türkiye pazarında otomasyon çözümleri daha yoğun bir şekilde kullanılır.
Robot uygulamalarının büyük bir kısmı, yükleme ve boşaltma işlemlerinde kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak otomasyon çalışmalarında zımpara, polisaj, palet yükleme, kaynak, özel prosesler gibi seçenekler de yer alır. Şimdilerde endüstriyel otomasyon sistemleri kullanmakta olan firmalar, üretilen parçaların ne kadar süre içerisinde çıkacağını hesaplayabilir. Hatta olası bir arıza durumu yaşanmadığı sürece bu süreler kesin sonuçlarla beraber aktarılabilir. Bunun temel nedeni ise robotlu otomasyon sistemlerinin, insan faktörüne kıyasla çok daha farklı olması gösterilir. İnsan çalışmalarından kaynaklı oluşan hatalı üretim olabildiğince azalır. Söz konusu pek çok avantajla beraber güçlü bir sistem olarak tanımlanır.
Endüstriyel Robotlar Hangi Alanda Kullanılır?
Endüstriyel robotların kullanım alanları birden fazla seçenekle beraber karşımıza çıkar. Genel olarak incelemeler yapıldığında taşıma, kesme, sızdırmazlık gibi pek çok seçeneğin de bulunduğunu söylemek mümkündür. Taşıma alanında araba kapılarından yiyeceklere kadar pek çok ürünün taşınması amacıyla endüstriyel robotlar kullanılır. Uygulama süreçlerinde toplama ve yerleştirme işlemleri de robot ile beraber yapılır.
Servo motorun endüstriyel kullanımı için örnek gösterilebileceklerden birisi kesmedir. Tehlikeli yapılarının olmasından ötürü günümüzde sıkça robotlardan destek alınır. Servo motor kullanımı sayesinde farklı pek çok kesme türünün programlanması da mümkündür. Böylece özel kesme makinelerine kıyasla çok daha avantajlı sonuçlar elde edilmesi sağlanır. Özel kesme makinesinin sunduğu esneklik ile doğru yol izleme avantajları da ortaya çıkmaktadır.
Servo Motorun Endüstriyel Alandaki Rolü Nedir?
Endüstride robot kullanımının birden fazla nedeni bulunur. Bu da endüstriyel alanda servo motorun birçok rolünün olduğu anlaşılır. Bunlardan bahsetmek gerekirse de;
- Servo motor kullanımı sayesinde işletmelerin işçilik maliyetinde önemli ölçüde maliyet azalır.
- Üretim çalışmaları çok daha esnek bir şekilde yapılır.
- Üretim tesislerinde tehlikeli kabul edilen ve riskli olan noktalarda insan gücünün yerine kullanılır.
- Kalite kontrol sonuçlarının daha tutarlı olmasında önemli bir rolü vardır.
- Servo motor çözümleri sayesinde vasıflı işçi arayışı azalır.
- Birden fazla vardiya boyunca duraklama gereksinimi olmadan çalışma özelliğine sahiptir. Bu da servo motor rolü incelendiği önemli bir etkisi vardır.
- İnsan gücüyle kıyaslandığı zaman daha fazla yük kaldırma avantajına sahiptir.
- İnsan hatalarını en aza indirirken kalite kontrol hatalarını da olabilecek en az şekilde karşınıza çıkarır.
- İnsan çalışmalarında usandırıcı gelen ve tekrarlı olacak şekilde yapılan süreçlerde yeterlilik oranına sahip olmanızı sağlar.
Servo Motorun Endüstriyel Alandaki Artıları Nedir?
Servo motor faaliyetleri endüstriyel alanda birden fazla artı barındırır. Bunlar genel olarak incelendiği zaman maliyet düşüklüğü ilk seçeneklerden biridir. Çünkü robotik süreç otomasyonu, işletme maliyetlerinin yarı yarıya olacak şekilde düşmesini sağlayabilir. İnsan gücünün günde sekiz saat çalışmak için yeterli olmasına kıyasla yedi yirmi dört çalışma sunmaktadır. Bunun yanında molasız, izinsiz bir çalışma süresi sunar. Bundan ötürü işletmelerin fark edilebilir kazançlar elde etmesine yardımcı olur.
Endüstriyel robot sistem entegrasyonu sayesinde çalışanların, diğer işlemlerde verimliliğinin artmasını sağlar. Tekrarlı olan işletin otomatik bir şekilde yapılması sayesinde, diğer işlere zaman ve iş gücü ayrılır. Bu da işletmenin değer kazanması açısından önemli bir etkiye sahiptir. Robotik süreç otomasyonu ile insansız bir şekilde yapılabilecek işler sürekli olarak yapılmaktadır. İş kalitesinde ve işlerin hatasız bir şekilde yapılmasında da önemli bir yol kat edilmektedir. Robotik sistemler güvenli, kurallı ve kaliteli sonuçlar elde edilmesinde rol üstlenir. Hizmetlerin daha hızlı bir şekilde verilmesi ve işlerin kısa sürede tamamlanması gibi daha pek çok artısı da bulunur.