Skip to content Skip to footer

Spindle Motor Çeşitlerinin Tamiri

Diğer mıknatıslı motor türleri ile karşılaştırıldığı zaman spindle motor çeşitleri üç farklı arıza barındırmaktadır. Genel olarak bakıldığında bu arızalar mekanik, okuyucu ve sensör arızaları şeklinde sıralanabilmektedir. Bu arızaların dışında kalan sorunlar da oldukça düşük oranlarla meydana gelmektedir. Spindle motor nedir sorusuna net bir cevap vermek gerekirse de mıknatıslı motorlardan farklı olan bir motordur. Farklı çeşitlerinin bulunmasının yanı sıra yapmakta olduğu işe bağlı olarak diğerlerinden ayrılmaktadır. 

Spindle motor arızalarından biri olan mekanik arızalar. Bu motorların yaptıkları işlerde 30000 devire kadar çalışabilmesi söz konusudur. Bundan kaynaklı olarak da motorun rulman yapısı, diğer motorlarla kıyaslandığı zaman daha yük ağırlıklı olarak karşınıza çıkmaktadır. Rulmanların bakımı içinse özel düzeneklerden destek alınmaktadır. Bu şekilde rulman yatakları için bakım yapıldıktan sonra yeni rulmanlar yerine takılabilmektedir. Yerine takma işlemi için ise özel kalıplardan destek alınmaktadır. 

Spindle motor tamiri sırasında karşılaşabileceğiniz arızalar arasında elektriksel arızalar da yer alıyor. Böyle bir durum oluşması halinde yanma ve kopma sorunları da gözlemlenebilmektedir. Sorunun belirlenmesiyle beraber de spindle motor tamiri aşamasına geçmek gerekmektedir. Spindle motor sargılarında izolasyon testi yapılmalıdır. Sargılarda sorun varsa o zaman motorun sarılma işleminin yeniden yapılması önem arz edebilir. Sargıların uygun şartlar altında vernik işlemi uygulanarak fırınlanması yapılır. Tüm bu işlemlerin bitiminde de elektriksel testler yapılmaktadır. Sıfırdan yapılan bu testlerden istenen sonuçlar alınır. Bunun ardından da spindle tamiri tamamlanır. 

Spindle motor sürücü seçenekleri içerisinde yaşanan sorunlardan biri olan sensör arızaları, farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bunlar içerisinde en belirgin olanlar kirlenme ve yağlanmadır. Buna ek olarak hassas ayarların zarar görmesi, değişime uğraması mümkündür. İlgili bakım ve temizlik işlemlerinin yapılması da motor üzerindeki ayarların sıfırdan düzenlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca spindle motor tamiri işlemleri, motor çeşidine göre de değişebilir. Motorun teknik özellikleri, sahip olduğu performans değerleri tamir işlemlerinde de değişiklikler ortaya çıkarabilir. İşlemler sırasında tüm bunların dikkate alınmasında fayda vardır.

 
spindle motor çeşitleri

Spindle Motor Çeşitleri Nelerdir?

Birden fazla, farklı özelliklerle hazırlanan spindle motor çeşitleri birden fazladır. Bu seçenekler içerisinde en yaygın olanlar ise yüksek hızlı asenkron, senkron motor ve asenkron motor olarak bilinmektedir. Spindle motor seçimi de söz konusu motorların özelliklerine, kullanım alanlarına ve performans düzeylerine göre çeşitlilik gösterebilmektedir. 

Spindle motor çeşitleri arasında yer alan senkron spindle motor, genel olarak servo spindle motor olarak anılmaktadır. Bu motorların özelliklerine yakından baktığınız zaman yüksek teknoloji kullanımının var olduğunu görebilirsiniz. Yani servo spindle motor, yüksek teknoloji avantajlarıyla beraber üretilmektedir. Çalışma torkları büyüktür ve torkları yüksek ve düşük devirler sırasında korumaktadır. Detaylı olarak incelendiği zaman pahalı spindle motorlar arasında olduğu da bilinmektedir. Genellikle cnc tezgahları için kullanıma uygundur. Spindle motor cnc ihtiyaçlarına uyumlu olarak kullanılması mümkündür.  

Son dönemlerde piyasada satışı olan asenkron motorlardan biri asenkron spindle motor olarak geçer. Düşük devirlerde çalışan bir motor çeşididir. Karşılaşılan en basit spindle motorlarındandır. Karşılaşacağınız motor seçeneklerinden bir diğeri ise yüksek hızlı asenkron spindle motor seçeneği olarak gösterilebilir. Yapılış şekline göre bir yorumda bulunmak gerekirse asenkron motor çeşidi ile aynı olduğu söylenebilir. Piyasada yoğun olarak kullanıldığı bilinir. Tamir işlemleri de özelliklerine, ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Çoğunlukla imalat endüstrisinde kullanılmakta olan spindle motor çeşitlerinin tamir ve onarım aşamasında parça değişimleri de yapılmaktadır. CNC spindle rulman değişimi gibi ihtiyaca uygun yenilemeler yapılabilmektedir. Bunlar da önceden yapılan tespitler ve analizlerle belirlenip işleme koyulan seçeneklerdir. 

Spindle Motor Çeşitlerinin Tamiri Nasıl Yapılır?

Alanında eğitimli ve uzman kişilerce yapılması gereken spindle motor tamirinde belirli aşamalar takip edilmektedir. Spindle motor çeşitlerinin tamirinde öncelikli olarak hizmet verilecek olan motor çeşidinin özellikleri baz alınmaktadır. Hizmet alanına, özelliklerine ve yaşadığı soruna odaklanılmaktadır. Söz konusu sorunların belirlenmesi de proje bünyesinde oluşan sorunun ortadan kaldırılmasındaki ilk adımdır. Hasarın hangi noktada olduğunu anlamak için spindle motor çeşidine göre özel bir değerlendirme yapılabilmektedir. Değerlendirme, gözlemleme aşamasının ardından sorun tespit edilmektedir. 

Sıkıntılı noktadan belirlenmesiyle beraber detaylı bir rapor oluşturulmaktadır. Bulunan motor çeşidinin sorununu, olası riskleri sizlere detaylı olarak aktarmak da mümkündür. İlgili konuları kapsamlı olarak öğrenebileceğiniz gibi fiyatlandırma konusunda da bilgi alabilirsiniz. Tamir işlemleri sırasında yedek parça temini, yedek parça özellikleri gibi bilgilerde de güvenli bilgilere ulaşabilirsiniz. İşlemlerin onaylanmasıyla beraber de tüm spindle motor çeşitleri bakım ve onarımında işleme geçilmektedir. Spindle motor bakım ve onarımı için gerekli adımlar takip edilirken orijinal parça değişimi de yapılabilmektedir. Sorunun giderilmesi ve sonuç testleriyle de tamir işlemi tamamlanmaktadır. 

Spindle Motor Çeşitleri Nasıl Seçilir?

Farklı kullanım alanlarına uyumlu olan spindle motor çeşitlerinde seçim yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bunlar içerisinde öncelikli olan seçenek teknik özelliklerdir. Teknik özellikler, motor seçimi sırasında belirleyicidir. Çünkü bu özelliklere göre kullanım alanları, hizmet potansiyeli ve performans düzeyleri değişiklik göstermektedir. 

Spindle motorları için önemli olan kısımlardan birisi de teknik servistir. CNC makineleri içerisinde yüksek hassasiyet içeren işlemler yapmak için kullanılan bu motorlar, verimlilik açısından bir hayli önem arz eder. Doğru seçimin yapılması, kalitenin yükselmesi açısından da önemlidir. Bu yüzden teknik servisin rolü ciddiye alınmalıdır. Doğru motor seçiminde teknik servis, ihtiyaçlarınıza ve malzemelere göre seçim yapmaktadır. Bu kısımda işlem hızı gibi faktörler de göz önüne alınabilmektedir. Böylece en doğru seçim yapılabilmektedir. 

Whatsapp'dan ulaş
💬 İletişime geç
Merhaba, Euroservo Tamir Merkezi
Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?