Hassasiyeti arttırarak verimliliği ve üretkenliği arttıran CNC makinelerde spindle kullanımı oldukça avantajlı bir uygulama. Türkçeye ‘iş mili’ olarak çevrilen spindle parçası, CNC tezgahına eklendiğinde artık spindle motor elde edilmiş olur. Bu motor türünün kazandırdığı avantajlardan bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Dönme hızını kontrol edebilme ve yapılan işe göre hızı arttırıp azaltabilme
- Yüksek tork ve güç elde ederek iş parçalarının daha etkili ve hızlı ele alınmasını sağlama
- Doğruluk konusunda son derece güvenilir sonuçlar vermek
- Yüksek hassasiyet ile işleme yetisi kazandırmak
- Aşırı ısınmayı engellemek adına uzun süreli çalışma yapılması istendiğinde sıvı soğutma ya da hava soğutma sistemleri kullanılarak işe kesintisiz devam edebilme özelliği kazanmak
- Enerji tasarrufu ve yüksek verimlilik vaat etme
- Farklı uygulamalara uyumlu olması sayesinde birden fazla iş yapabilme yetisi elde etme
- Kolay entegre edilebilmesi
- Kontrolünün çeşitli cihazlar ile parametreler şeklinde yapılabilmesi
- Arızasının kolay tespit edilebilmesi
Bu içeriğimizde; spindle performansı arttırma, CNC makine bakım ipuçları, CNC üzerine spindle optimize etme gibi çok merak edilen birkaç konu hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
CNC Spindle Optimizasyonu
CNC spindle optimizasyonu ile yukarıda bahsi geçen tüm avantajlara CNC makinesi olan herkes kolayca sahip olabilir. Bu sürecin aşağıdaki şekilde ilerlemesi sizi doğru sonuca götürür:
- İlk olarak yapacağınız işe uygun spindle seçimi yapmalısınız. Doğru seçim işin performansını ve verimliliğini oldukça olumlu etkiler.
- Spindle performansının maksimum düzeyde olmasını sağlamak için kesici takımını da doğru seçmelisiniz.
- Yük dağılımının dengeli olması iş milini koruyarak aşınmayı azaltır. Çeşitli parametrelerden yararlanarak hesaplamalarla buna karar verebilirsiniz.
- Dönme hızını ve ilerleme hızını ayarlama konusunda yapılacak işlere uygun seçim yapılmalı.
- Spindle soğutma sistemi seçerken sıvı veya hava şeklinde ortama, işe ve cihaza uygun biçimde tercih etmelisiniz.
- Titreşim kontrolünü mili sabitleyerek ve işleme hassasiyetini arttırarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için de yine düzenlemeler yapmak gerekir.
- Adaptör seçimi ve takım tutucu seçimini de uygun şekilde yapmalısınız. Bu sayede daha az titreşim ve aşınma ile makine parçalarının ömrünü uzatmanız mümkün olur.
- Spindle ve CNC bakımlarını, düzenli bir şekilde aksatmadan yaptırmalısınız. Bu sayede motorunuzun ömrü uzar ve işlerinizi kesintisiz devam ettirebilirsiniz.
- CNC yazılımının güncel olduğundan emin olmalısınız. Yazılımı güncel tutmak daha ergonomik ve kolay kullanım sağlayacağından ve çeşitli problemlerin giderilmiş olacağından oldukça elzem bir konu.
Sizin için belirttiğimiz tüm bu unsurlar sayesinde CNC işleme verimliliği kriterinizi mümkün olan en üst seviyeye ulaştırabilirsiniz. Üretimde verimliliğin artması için spindle ömrünü uzatmak için birtakım uygulamalar yapmanız gerektiği gibi CNC makinenizin ömrünü uzatmak adına uygulamalar da ele almalısınız.
CNC Makine Bakım İpuçları
Hassas yapıları olan CNC makinanızın bakımlarını aksatmamalısınız. Aynı şekilde spindle bakımı da son derece önemli. Bu bakımları yaptırmak cihazların performansının her zaman optimum seviyede kalmasını sağlar. CNC makine bakım ipuçları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Makineye uygun yapıda ve zarar vermeyecek, aşındırmayacak şekilde daima temizlenmesi gerekir.
- Kirlilik ve toz birikimi kaynaklı birçok makinede çeşitli parça problemleri, arızalar ortaya çıkar.
- Sistem gereksinimlerinin bilinmesi, bunların daima güncel tutulması önerilir.
- Makinenin yağlanması gereken tüm hareketli çalışan parçalarında yağ eksilmesini beklemeden yağı tazelemek çok iyi olur.
- Spindle soğutma stratejileri ile uzun süreli kullanım esnasında parçanın aşırı ısınmasını engellemelisiniz.
- Tutucular ve tornalama takımlarını kontrol ederek bunların sabit olduğundan her zaman emin olmalısınız.
- Parçaların doğru konumlandırılmış olup olmadığına bakmalısınız.
- Spindle aşınma direnci konusunda dikkatli olmalısınız.
- Filtre değişimlerini aksatmamalısınız.
- Eksen kalibrasyonuna dikkat etmelisiniz.
- Spindle ısınma kontrolü yaparak parçaların aşırı ısınmaması adına önlem almalısınız.
- Yıprandığı fark edilen, arızalanan parçalarda daima orijinal yedek parça değişimi yapmalısınız.
- CNC makinesini kullanan operatörün iyi eğitim almış, deneyimli bir kimse olması da en az diğer hususlar kadar önemli. İyi eğitim almış kişiler CNC ile spindle temizliği ve bakımı konusunda da deneyimlerini kullanır.
CNC makine ve spindle günlük bakım rutini oluşturulduğu zaman iş güvenliği açısından da daha temiz çalışılacağını ve önlem almanın problemlerle uğraşmaktan çok daha kolay olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.
CNC İşleme Teknikleri
CNC işleme teknikleri sayesinde endüstride birçok alanda üretim yapmak mümkün. Spindle hız kontrolü ve diğer birçok değiştirilebilir unsur sayesinde aynı cihaz üzerinden bu tekniklerin birden fazlasını kullanarak gelir kapınızı arttırabilirsiniz. CNC işleme teknikleri arasında yer alan işlemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- EDM kesim
- Torna
- Frezeleme
- Delme
- Lazer kesim
- Talaşlı imalat
- 3D baskı
- Plazma kesim
Bu özellikler nedeniyle de günümüzde birçok üretim yerinde spindle optimize edilmiş CNC makinelerine rastlamak mümkün olur.
CNC ve Spindle Teknik Destek
Spindle ömrünü uzatmak isteyen makine sahiplerinin dikkatli olması gereken noktalardan biri de makinenin bakımı ve onarımı gibi konularda gerektiğinde teknik destek için makinenin markasını kapsayan hizmet veren bir kurumsal servise danışılması. Kurumsal yerlerde görev yapan teknisyenler özenle seçilmekte olup takım çalışması eşliğinde kendilerine verilen tüm makineleri en iyi şekilde tamir edip, bakımlarını yaptıktan sonra sıfır ayarında çalışır vaziyette sahibine geri teslim ederler. Zaman kaybı olmamasına ve üretimin bir an önce devam etmesi için gereken hassasiyeti gösterirler. Maliyet açısından da yapılan işin kalitesi düşünüldüğünde en ekonomik seçeneğin daima yetkili teknik servise başvurmak olduğunu unutmamalısınız.