Servo motor 3 ana bölmeden oluşan; ana güç aktarıcı ya da dönüştürücü kaynak statüsü bilinen bir motor türüdür. Bazen istenilmese de ufak tefek arızalarla karşılaşılabilir. Direk akım (DC) ve alternatif akım (AC)olarak akım gücüne göre iki ana gruba ayırmak mümkündür.
AC servo motor yani alternatif akıma sahip motorlar değişken güç kondüktörlerine sahip, dönme mili sabit olmayan iş kollarında daha çok tercih edilir. AC servo motorlarda beslemeleri kutup sayısına bağlı olup motorun yükü değişmez iken dönme hızı, yükün ağırlığına göre yavaşlar veya artış gösterir. Bu durumda da motorun işlev ve çalışma alanlarını geniş bir alana yayılır. Motor hızı kullanılan akım frekansına ve motor kutbuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Motor ağırlığı sabit iken yükün hafif olması durumunda dönme hızı artar.
DC servo motor türleri yani direk akıma bağlı motorlarda rotor sabit iken stator ile aynı yönde sabit döngüye sahiptir. Kullanım ömürleri çok uzun vadeli ve dayanıklıdırlar. Rulman değişine kadar kolay kolay arıza vermezler. DC servo motorlar için standart şebeke hatları düşük gelebileceğinden ayrı akım kaynağı gerekebilir. Listeler belirtilmiş kategorilerde teknisyenlere sunulur.
Bu konudaki işleyişin nasıl olduğu ve tamir esnasında oluşturulabilecek sorunlara karşı yeni bir kademe oluşturulmasının listesi de teknisyenlerce yapılır. Kaliteli ve işlevsel sonuçları ortaya koyan tek isyanların başarı sonuçlar elde edebilmesi için belli başlı kuralları yerinde ve zamanında yapması aynı zamanda istenen tamir ve tadilat işlemlerinin gerekirse değişimlerle desteklenmesi gerekir.
Servo Motor Arızaları ve Nedenleri
Servo motorlarda kolay kolay bozulma olmaz. Darbe, su yağ, gibi dış etkenler dışında genellikle zamanla kullanıma bağlı rulman yani bilye eksilmesi olabilir. Servo Motor Arızaları ve Nedenleri basitçe ele almak gerekirse;
- Servo motorun aşırı su veya neme maruz kalması durumunda içinde bulunan elektronik parçaların oksitlenmesi arızlara veya kısa devre yapmasına sebebiyet verebilir.
- Motorun yağlı ortamlarda veya şahısların Servo motor bakımı yaparken yanlış yerleri yağlanması gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Servo motor bakımı teknik servis tarafından yapılması tercih edilmelidir. Gerekli görülmedikçe motor iç ve dış aksamları sökülüp takılmamalıdır.
- Servo motor arızaları rulman yani bilye dağıtmasından kaynaklı olur. Zamanla, kullanıma bağlı rulmanın içinde bulunan bilyelerde aşınma ve küçülme oluşabilir. Böyle durumlarda Servo motor parça değişimi yapılarak motor türüne dağlı parça teminine gidilerek rulman değiştirilmelidir.
- Servo Motor arızaları bazen motorun ani hareket veya darbe sonucu dönen millerin veya iç aksamındaki devrelerin kırılması sonucu meydana gelebilir. Motordan beklemedik ses veya çalışma aksamında bir sorun gelirse teknik servis den bilgi alınarak hareket edilmelidir. Motoru darbe ve düşmelerden korunmasına dikkat edilmelidir.
Bir sorunla karşılaşılması durumunda, tamir işlemlerinin doğru bir şekilde gerçekleşmesi son derece önemlidir. Servo motor bakımının önemi de tam olarak burada ortaya çıkar. Çünkü doğru bir şekilde tespit edilmeyen her sorun, başka bir sorun beraberinde getirir.
AC/DC tipi motorlarda uzun süre atıl bir durumda kaldığında ya da aşırı kullanımlarda arıza olmasa da yetkili servis tarafından gerekli olan bakımlarının yapılması tavsiye edilir. Servo motor bakımının önemi bu sebepten ötürü, kullanım şekline göre değişiklik gösterir. Usta ve deneyimli kadrosu ile Servo motor yetkili servisi tamir ve bakımlarını itina ile yapar. Servo motor bakımı sıklığı önemlidir. Motorda bir arıza yoksa ya da işlevlerinde rutin genel bakım yapılması kâfidir. Servo motor bakımı sıklığı ise oluşan sorunun büyüklüğüne göre değişim gösterebilir. Çünkü dış etkenlerden kaynaklı bir sebep yoksa, motorun bakımı işleyiş düzenine göre şekil alır.
Servo Motor Tamiri Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Servo Motor Tamiri Sırasında öncelikle servo teknik servisten bilgi alınmalı buna göre bir yol izlenmelidir. Teknik servis hangi yolların izleneceği konusunda yardımcı olacaktır. Arızalı parça veya yerin tespiti yapılmalıdır. Motor arızalarından kırılan veya bozulan parça orijinali ile değişimi tercih edilmelidir. Servo motor parçaları şeffaf olarak ücretlendirme konusunda tüketicilere net bilgiler verir.
Servo motor parça değişimi için oldukça sistemli bir şekilde hareket dilmelidir. Servo motor parça değişimi yapılırken, yeterli ekipmanların bulundurulması, motor bakım ve parça değişiminde önem taşır. Bu konuda da tecrübeli bir kişiden yardım alınarak işleme başlanmalıdır.
Yanlış takılan bir parça veya yerine oturmayan bir vida daha büyük arıza veya sorunlara sebebiyet verebilir. Servo motor tamiri sırasında dikkat edilmesi gerekenler nedir sorusuna verilen ilk cevap; motor tamir veya bakımı için gerekli aletlerin tercih edilmesi gerçeğidir. Bu bağlamda da işinden anlayan, profesyonel kişilerden yardım istenmelidir. Bozuk olan parça yenisi ile değiştirildiğince motor çalıştırılmadan önce son kontrolleri yapılmalı eksik veya farklı bir durum olup olmadığı gözlemlenmelidir. Gözlemler bitikten sonra motor tekrar çalıştırılmalıdır.
Yerine oturmayan bir parça, motorun işleyiş düzenini olumsuz etkiler.. Servo motor bakımının verimlilik açısından yüksek performans göstermesi de burada başlar. Çünkü yapılan bakımlar ne kadar düzenli olursa verimlilik de o kadar yüksek olur ve işleyişte gerileme olmaz. Servo motor bakımlarındaki verimlilik ve onarımların süreleri oldukça önemlidir. Önemli olan bu kaynakları yerinde ve zamanında kullanarak teknik servis hizmeti gösterilerek iyi bir kullanım ve bakım sürecini ortaya çıkarır. Servo tamir sistemlerinde birbirinden farklı bileşenler bulunmakla beraber her ayrıntının oluşturduğu bir kavram vardır. Tamir süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi için belirtilen kurallara uyulması ve bu kuralların analiz edilmesi gerekir.